fbpx

040 592 1312

Ajanvaraus myös netissä.

julia@junona.fi

Myös ilta- ja viikonloppuaikoja

Gynekologi blogi

Huolettaako intiimiterveys?

Junonan blogista löydät mielenkiintoista lisätietoa intiimiterveytesi tueksi

Viimeisimmät kirjoitukset

20 syytä hakeutua gynekologille

Erilaiset gynekologiset vaivat ovat jossain vaiheessa elämää ajankohtaisia kaikille naisille. Gynekologin vastaanotolla kannattaisi käydä perustarkastuksessa vähintään parin vuoden välein, mutta tiettyjen vaivojen kohdalla aika vastaanotolle kannattaa varata jo aikaisemmassa vaiheessa.

Katso tästä lista 20 oireesta, joiden kanssa sinun olisi hyvä hakeutua gynekologin vastaanotolle.

 1. Alavatsakipu ja paineen tunteet alavatsassa tai emättimessä
 2. Kuukautishäiriöt (harvat, niukat, runsaat, kivuliaat, epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten puuttuminen yli 6 kuukauden ajan)
 3. Verenvuoto menopaussin jälkeen
 4. Poikkeava valkovuoto (runsas, haiseva, poikkeavan värinen)
 5. Kutina tai polttelu ulkosynnyttimissä
 6. Patit, koholla olevat muutokset, haavaumat, ihottuma, värimuutokset ulkosynnyttimissä
 7. Epäselvä kipu ulkosynnyttimissä ja emättimessä
 8. Hankalat vaihdevuosioireet
 9. Yhdyntävaikeudet ja yhdyntäkivut
 10. Virtsanpidätysongelmat sekä virtsarakon ja peräsuolen tyhjenemisvaikeudet
 11. Pullistuman tunne emättimen aukossa
 12. Haluttomuus ja orgasmin saamisen vaikeudet
 13. Patit, kovettumat rinnoissa tai kainaloissa sekä poikkeava erite nännistä
 14. Lapsettomuus
 15. Raskauden ehkäisyn tarve sekä ehkäisystä aiheutuvat vaikeudet ja haittavaikutukset
 16. Ei toivottu raskaus
 17. Alkuraskauden verenvuoto ja kipu tai hankala oksentelu
 18. Raskauden aikaiset ongelmat (esim. poikkeava vuoto emättimestä, kivut, säännölliset ja kivuliaat supistukset, jatkuva paineen tunne emättimessä ja alavatsassa, korkea verenpaine, päänsäryt, näköhäiriöitä, kutina, ihottuma jne.)
 19. Limakalvojen kuivuus
 20. Jos ulkosynnyttimien ulkonäkö/muoto mietityttää, häiritsee tai aiheuttaa vaivoja

Vastaanotollani sinulle taataan ammattitaitoinen apu kaikkiin naisen terveyteen liittyviin ongelmiin. Jos jokin uusi tai mietityttävä oire häiritsee, olet tervetullut klinikalleni niin raskauden aikana, ehkäisyasioissa kuin vaihdevuosiongelmissa. Terveytesi on minulle tärkeää!

Julia Korhonen
puh. 0405921312 / julia@junona.fi

Nettiajanvaraus

Varaa aika netissä

Kun intiimiterveys herättää huolta, Junonan vastaanotolta saat aina ystävällistä ja osaavaa palvelua.

Raskauden aikana gynekologille; milloin kannattaa tulla käymään gynekologilla?

Raskauden aikana gynekologi voi olla tulevien vanhempien tärkein tuki. Raskauden seurantaan kuuluu normaalit äitiysneuvolakäynnit, joihin voi hakeutua sekä kunnalliselle että yksityiselle puolelle. Tyypillisesti käynnit järjestetään raskausviikosta 10 alkaen. Sikiön seulontatutkimuksia on tavallisesti kaksi, viikoilla 11-13 sekä viikoilla 18-21.

Moni äiti haluaa äitiysneuvolan lisäksi täydentää raskaudenaikaista seurantaa yhdessä gynekologin kanssa etenkin raskauden alkuvaiheessa. Monet vanhemmat hakeutuvat vastaanotolleni

 1. Varmistuakseen raskaudesta sekä lapsen terveydentilasta. Varhaisultrassa raskaus voidaan todeta jo viidennellä raskausviikolla. Alkuraskauden aikana raskauden varmistuminen on monelle vanhemmalle huojentava tieto. Tämän lisäksi vanhemmat pääsevät kuulemaan, milloin arvioitu syntymä tapahtuu sekä ajankohtaista tietoa lapsen terveydentilasta. Vastaanotollani voit myös nähdä 3D-kuvan lapsestasi heijastettuna isolle valkokankaalle. Kokemus on ihana!
 2. Häiritsevien raskausoireiden takia. Raskaus voi olla välillä odottavalle äidille haastava, mutta oireiden ei kannata antaa ottaa ohjaa raskausajasta. Vastaanotolle kannattaa hakeutua mm. silloin, kun emättimestä tulee poikkeavaa vuotoa, sinulla on kipuja, supistuksia, jatkuvaa paineen tunnetta emättimessä ja alavatsassa, korkea verenpaine, päänsärkyjä, näköhäiriöitä, kutinaa tai ihottumaa.
 3. NIPT-tutkimukseen sikiön kromosomien seulontatutkimukseen. Tutkimuksessa äidin verinäytteestä seulotaan sikiöiden yleisimpiä trisomioita, kuten Downin ja Edwardsin oireyhtymiä. Haluttaessa laajalla testillä selvitetään myös harvinaisemmat kromosomipoikkeavuudet ja mikrodeleetio-oireyhtymät, jotka voivat jäädä huomaamatta seulontaultraäänitutkimuksissa. Testiä suositellaan erityisesti yli 35-vuotiaille. NIPT-testin voi tehdä 9. raskausviikon jälkeen.

Vastaanotollani vanhempia odottaa kiireetön palvelu, jossa jokainen kysymys sekä huoli on arvokas. Raskauden seurannan vastaanottokäynnit muokataan aina yksilöllisesti vanhempien toiveiden mukaan.

Varaa aika tästä.

Varaa aika netissä

Tukea raskauden seurantaan. Varaa aika raskauden ajan tutkimuksiin soittamalla tai netissä.

Mistä tiedän, että ehkäisymuoto sopii minulle?

E-pillerit, kierukka vai kondomi? Raskauden ehkäisy on parhaimmillaan naisen paras asuste. Helppo, huomaamaton ja toimiva ehkäisymenetelmä tekee elämästä kaikin puolin mukavampaa. 

Ehkäisymenetelmiä on monenlaisia. Jokainen nainen on yksilö ja jokaisen keho on erilainen. Siksi jokaiselle sopivaa ehkäisymenetelmää kannattaa harkita yhdessä gynekologin kanssa. Naistentauteihin erikoistunut ammattilainen tietää, minkälaisia haittoja tai haasteita erilaisiin ehkäisymuotoihin saattaa liittyä.

Listasimme muutamia hälyyttäviä haittavaikutuksia, joita ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa. Nämä hälyytysmerkit kertovat, että kyseinen ehkäisy ei ehkä sovi sinulle.

 1. Voimakkaat mielialanvaihtelut
 2. Muutokset persoonassa (esim. jatkuva alakuloisuus)
 3. Akne
 4. Hiusten ja ihon rasvoittuminen
 5. Painonnousu tai jatkuva turvotus
 6. Vatsakivut
 7. Kuukautishäiriöt kuten tiputteluvuoto tai kovat kuukautiskivut
 8. Haluttomuus
 9. Rintojen kipeytyminen

Muita asioita, jotka vaikuttavat yksilöllisesti sopivan ehkäisyn löytymiseen ovat mm.

 1. Kuinka usein haluat miettiä ehkäisyä? Sopiiko sinulle esimerkiksi paremmin päivittäinen pilleri vai viisi vuotta kestävä kierukka.
 2. Haluatko eroon runsaista kuukautisista tai kuukautisvaivoista? Osa ehkäisyvalmisteista voi keventää kuukautisia sekä niistä aiheutuvia kipuja, minkä vuoksi häiritsevät kuukautiset kannattaa ottaa huomioon ehkäisyä valitessa.
 3. Minkälainen on yleinen terveydentilasi? Joissain ehkäisyvalmisteissa täytyy ottaa huomioon mm. käyttäjän ikä, paino, tupakointi tai perussairaudet, minkä vuoksi kaikki valmisteet eivät sovi kaikille.

Mietitkö, sopiiko ehkäisymenetelmäsi sinulle? Varaa aika ja katsotaan yhdessä, voisiko jokin muu ehkäisy olla sinulle parempi vaihtoehto.

Vaikka ehkäisyasiat tuntuvat välillä hankalilta, ehkäisyn kanssa ei kannata jäädä yksin. Vastaanotollani ehkäisyä ei tarvitse koskaan jännittää tai hävetä elämäntilanteestasi huolimatta!

Varaa aika ehkäisytarkastukseen tästä.

Soita ja kysy lisää

Junonan yksityisklinikalla saat osaavaa apua kaikkiin naisen terveyteen liittyviin asioihin. Kun terveytesi mietityttää, soita rohkeasti ja kysy asiantuntijan näkemystä asiaan.