fbpx

040 592 1312

Ajanvaraus myös netissä.

julia@junona.fi

Myös ilta- ja viikonloppuaikoja

tietoa hoidoista

 

Tietoa hoidoista

Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien solumuutokset ja sairaudet

Junonalla on käytössä uusi laadukas videokolposkooppi (mikroskooppilaite), jonka avulla suoritetaan kolpo- ja vulvoskopia (kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien tähystys mikroskoopilla).

Kolposkopia on aiheellinen, jos PAPA-koe on selvästi poikkeava. Se tehdään kohdunkaulasyövän esiastemuutosten poissulkemiseksi. Vahvat solumuutokset yli 30-vuotiailla naisilla yleensä vaativat sähkösilmukkahoidon (LOOP).

Hankalat emättimen tai ulkosynnyttimien vaivat, kuten toistuvat ja pitkittyneet tulehdukset, kutina ja polttelu, haavaumat ja koholla olevat muutokset on myös syytä tutkia mikroskoopilla. Ulkosynnyttimien mikroskooppitutkimus on nimeltään vulvoskopia. Oireiden syynä voivat olla erilaisten bakteeri- ja hiivatulehdusten lisäksi valko- ja punajäkälä sekä emättimen ja ulkosynnyttimien lievät solumuutokset, syövän esiasteet ja jopa syöpä. Kolpo- ja vulvoskopia ovat kivuttomia tutkimuksia. Tutkimuksen aikana käytetään laimeita etikka- ja jodiliuoksia.  Jos limakalvot ovat kuivat ja ärtyneet, tutkimuksen aikana voi tuntua lievää kirvelyä ja polttelua. Tarvittaessa voidaan käyttää pintapuudutusta (geeli tai suihke) epämiellyttävien tuntemusten estämiseksi. Kolposkopiassa otetaan yleensä koepalat, jotka lähetetään patologille tutkittaviksi. Jos kolposkopian yhteydessä otetaan koepaloja, annetaan kolmen päivän ammekylpy-, uinti- ja yhdyntäkielto tulehdusriskin takia.

Olen kehittänyt kolposkopiataitojani vuosien ajan ja olen Suomessa sertifioitu kolposkopisti sekä Kolposkopiayhdistyksen täysjäsen. Huolehdin siitä, että tutkimuksesi on aina mahdollisimman miellyttävä ja kivuton.

Junonassa suoritetaan tarvittaessa muutosten hoito sähkösilmukalla (LOOP-hoito) tai sähköveitsellä paikallispuudutuksessa käyttäen uutta huippulaadukasta radiokirurgista laitetta, joka aiheuttaa minimaalista kudosvauriota. Radiokirurgisella laitteella aiheutuva kudosten polttovaurio ei ole niin syvä tavalliseen polttolaitteeseen verrattuna, joten myös paraneminen tapahtuu nopeammin.

Noin puolen vuoden kuluttua hoidosta järjestetään kontrolliaika, jossa varmistetaan hoidon tehoaminen.

HPV-testi

Ihmisen papilloomavirusinfektio on kohdunkaulasyövän tärkeä taustatekijä. HPV-infektio on melko yleinen ja nykyään tunnetaan useita sen eri tyyppejä. Osalla niistä on todettu olevan yhteys kohdunkaulasyöpään ja sen esiasteisiin. HPV-infektio voidaan löytää HPV-testillä.

Suurin osa HPV-infektioista paranee itsestään noin kahdessa vuodessa. Paranemista tapahtuu erityisesti nuorilla. Pitkittynyt HPV-infektio kuitenkin lisää syövän esiastemuutosten kehittymisen riskiä. HPV-tyypit 6 ja 11 voivat aiheuttaa näkyviä kondyloomia.

Uusien tutkimusten mukaan HPV-seulonta saattaa olla vaikuttavampaa kuin nykyinen PAPA-seulonta.

Raskauden ehkäisy

Meiltä saat kaiken raskauden ehkäisyyn tarvittavan neuvonnan ja hoidon.

  • Raskauden ehkäisyn laaja suunnittelu ja neuvonta
  • Kierukan asettaminen ja poisto
  • Ihonalaisen ehkäisykapselin asettaminen ja poisto
  • Eri ehkäisymenetelmien seuranta ja reseptien uusiminen

Tule suunnittelemaan juuri sinulle sopiva ehkäisy!

Raskauden seuranta, raskaudenaikaiset ultraäänitutkimukset, NIPT

Junona tarjoaa sinulle yksilöllistä palvelua raskautesi eri vaiheissa. Raskauden seuranta tapahtuu ensisijaisesti äitiysneuvolassa, mutta jos haluat neuvolan palvelua täydentävää tietoa raskaudestasi sekä saada muistoksi hienoja kuvia ja videoita tulevasta lapsestasi, tervetuloa Junona klinikalle! Käytössäni on uuden sukupolven 4D-ultraäänilaite, joka on kytketty videoprojektoriin. Tämän avulla saat ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä syntymättömän lapsesi kuvan ja videon suureen kokoon heijastettuna. Usko minua, se aiheuttaa iloisten tunteiden myrskyn! Lisäksi saat ilmaiseksi käynniltä mukaasi muistikortin, johon on tallennettu valokuvia ja videoita lapsestasi. 4D-ultraäänitutkimus voidaan suorittaa raskautesi eri vaiheissa.

NIPT on sikiön kromosomien seulontatutkimus äidin verinäytteestä.

NIPT-tutkimuksella voidaan seuloa sikiön yleisimpiä trisomioita (Downin,Edwardsin ja Pataun oireyhtymät) ja selvittää sikiön sukupuoli. Haluttaessa laajalla testillä selvitetään myös harvinaisemmat kromosomipoikkeavuudet ja mikrodeleetio-oireyhtymät, jotka voivat jäädä huomaamatta seulontaultraäänitutkimuksissa.

NIPT-tutkimus on vaihtoehto alkuraskauden istukka- ja lapsivesinäytteille silloin, kun yhdistelmäseulontatutkimuksen tulokset ovat hälyttäviä. Testiä suositellaan erityisesti yli 35-vuotiaille.

NIPT-testin voi tehdä 9. raskausviikon jälkeen kaikille odottaville äideille (paitsi kaksosraskauksissa ja luovutetun munasolun raskauksissa). Tutkimukseen ei liity keskenmenoriskiä.

Mikäli NIPT-tutkimuksen tulos on normaali, riski sikiön trisomiaan on pieni, eikä jatkotutkimuksia ole tarpeen tehdä.

Intiimialueen korjaustoimenpiteet

Ulkosynnyttimien epätoivottu muoto aiheuttaa monille naiselle fyysistä ja myös psykologista haittaa, josta usein on seurauksena epävarmuus intiimielämässä sekä monimuotoiset seksiongelmat.

Liian suuret häpyhuulet voivat aiheuttaa hankaamista ja kipua yhdynnän aikana sekä rajoittaa liikuntaharrastuksia (esim. ratsastusta ja pyöräilyä). Synnytyksen jälkeiset vauriot, kuten esimerkiksi kireät arvet, välilihan ja ulkosynnyttimien repeämät tai emättimen suun väljyys voivat olla seksiongelmien syynä. Joissakin tapauksissa siihen voi saada apua seksuaaliterveyspoliklinikalta keskustelemalla asiantuntijan kanssa ongelmasta, mutta joskus ongelmaa ei ratkaista pelkästään keskustelemalla. Synnynnäiset rakenteelliset ominaisuudet ja synnytyksen jälkeiset vauriot voi korjata kirurgisesti tai pehmentää arvet PRP-hoidolla ilman leikkausta (katso lisätietoa alta). Suurin osa intiimialueen korjauksista voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa. Ennen korjausta tilannearvio on tarpeellinen. Siinä tehdään henkilökohtainen, sinun toiveidesi mukainen hoitosuunnitelma sekä keskustellaan toimenpiteen riskeistä ja toipumisesta.

Varaa aika arvioon!

PRP-hoidot

(platelet rich plasma: verihiutalekylläinen plasma)

Mihin PRP-hoito perustuu?

PRP eli verihiutalerikas plasma on kasvutekijäpitoinen valmiste, joka saadaan potilaan omasta verestä. PRP- omasoluhoito uudistaa elimistön omia paranemismekanismeja ja nopeuttaa kudosten uudistumista. Kudosten ikääntyessä kollageenitaso romahtaa. PRP-omasoluhoidolla voidaan edistää kudosten uusiutumisprosessia, parantaa paikallista verenkiertoa ja stimuloida kollageenimuodostumista.

Mitä PRP-hoidolla voi hoitaa gynekologiassa?

1. Virtsankarkailu

Verihiutalekylläisen plasman ruiskuttaminen virtsaputkea ympäröiviin kudoksiin vahvistaa virtsaputkea ja vähentää virtsankarkailua yhdistettynä lantionpohjalihasten harjoitteluun ja paikalliseen estrogeenihoitoon. PRP-hoito voi olla hyvä vaihtoehto kirurgiselle nauhatoimenpiteelle. Vaikeassa virtsankarkailussa kirurginen hoito voi kuitenkin olla tarpeellinen.

Hoidosta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos sinulla on merkittäviä emättimen ja kohdun laskeumia tai virtsarakon hermostoperäisiä toimintahäiriöitä.

2. Seksuaaliset toimintahäiriöt ja orgasmin parantaminen

O-Shot-toimenpide perustuu PRP:n ruiskuttamiseen klitoriksen alueelle, mikä helpottaa monilla naisilla orgasmin saamista ja parantaa orgasmin laatua. O-Shot on laajasti käytössä USA:ssa ja muualla Euroopassa sekä jonkin verran Suomessa esim. pääkaupunkiseudulla.

3. Emättimen limakalvojen uudistaminen ja normaalin toiminnan palauttaminen

Ruiskutettuna limakalvojen alle PRP parantaa verenkiertoa, kollageenin tuotantoa ja solujen uudistumista. Tuloksena on emättimen kuivuuden, kutinan ja kivun väheneminen sekä yhdyntöjen helpottuminen.

4. Valkojäkälä, vulvodynia (erilaiset ulkosynnyttimien ja emättimen suuaukon kiputilat), kiristävät synnytyksen jälkeiset arvet

PRP-hoito voi rauhoittaa tulehdusta ja kipua paikallisesti ja pehmentää synnytyksen ja leikkauksen jälkeisiä arpia vähentämällä ärsytystä ja hankaamista. PRP-hoidon jälkeen monet naiset kokevat saaneensa apua kipuun, kiristykseen ja kutinaan, mikä parantaa elämänlaatua ja seksielämää.

PRP-hoito voidaan yhdistää kirurgisiin ja paikallisiin (hormoni- ja kortisonihoidot yms.) hoitomuotoihin parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Lisätietoa PRP-hoidosta saat vastaanotoltani. Tule keskustelemaan ja suunnittelemaan juuri sinulle sopiva hoito!

PRP-hoidon kulku:

  • Asiakkaalta otetaan verinäyte.
  • Verinäyte asetetaan sentrifugiin muutaman minuutin ajaksi. Sentrifugissa verisolut ja plasma erottuvat toisistaan.
  • Plasmasta erotetaan se osa, joka sisältää runsaasti verihiutaleita.
  • Verihiutalekylläinen plasmanosa ruiskutetaan suunnitellusti hoitoalueelle.
  • Ennen PRP-hoitoa toimenpidealueelle levitetään tehokas puuduteaine, koska kyseessä on monipistoshoito.

Ihomuutosten poisto paikallispuudutuksessa.

Junona tarjoaa sinulle myös erilaisten ihomuutosten (esim. luomet, syylät, pienet rasvapatit) poistot ja ihoarpien korjaukset paikallispuudutuksessa. Kaikki poistetut ihomuutokset lähetetään patologille tutkittavaksi (paitsi tyypilliset rasvaluomet, joita ei välttämättä tarvitse tutkia).

Tule ilmaiseen konsultaatioon ennen toimenpidettä!

 

Lämpimästi tervetuloa Junona klinikalle hyvään ja asiantuntevaan hoitoon!